Metallinilmaisimien esittely 3.1.2017

Vuoden 2017 ensimmäiseen kerhoiltaan 3.1 saimme vieraaksi outokumpulaisen Tapio Hummelholmin kertomaan ja esittelemään harrastustaan, joka aiheutti ainakin allekirjoittajassa suurta kiinnostusta. Kyse oli metallinilmaisimien tai –paljastimien käytöstä maastoetsinnässä. Harrastusala, joka on viime aikoina tuntunut yleistyvän varsin paljon ja sen harrastajat ovat jopa järjestäytyneet perustamalla Suomen metallinetsijät ry:n. Luonnollisesti tähän päivään kuuluvana heilläkin on omat nettisivunsa http://www.suomenmetallinetsijat.fi/
Tapiolla oli mukanaan ’pöydällinen’ monenlaisia paljastimia moneen eri lähtöön, niin kuin kunnolla asiaansa vihkiytyneellä kuuluukin olla. Oli pienempää ja halvempaa ja jokunen taisi hinnaltaan mennä jo likemmäs nelinumeroista lukua, tai ainakin lähelle sitä. Paikalle kerääntynyt väki seurasi mielenkiinnolla Tapion mukavasti huumorilla sävyttämää esitystä näiden laitteiden käytöstä ja eri ominaisuuksista. Ja kysymyksiä sateli niin, että ei tainnut kaikkiin ehtiä edes vastata.
Laitteita tuntui olevan markkinoilla vaikka miten. Aloittelevalle vaan ongelma, että osaa valita oikean laitteen omaan etsintätouhuunsa. Niissäkin tuntui olevan erilaisia ominaisuuksia. Osuvasti Hummelholm vertasi yksin miespuolisille kuulijoilleen metallinpaljastinta naiseen. Kumpaakin on osattava käsitellä tilanteen mukaan oikein ja on hyvä tietää, miten kumpikin reagoi kuhunkin eri asiaan. Esimerkiksi metallinpaljastin reagoi aivan eri tavoin maassa olevaan kultaan tai esimerkiksi sarkatakista tippuneeseen tinanappiin! Eli ajan myötä oppii tuntemaan molemmat, miten niiden kanssa tulee toimia - siis niin naisen kuin metallinpaljastimenkin!
Mies oli paneutunut asiaansa. Siitä ei jäänyt pienintäkään epäilystä. Tapio kertoi moninaisista Lapin kultamaiden retkistä ja siellä saavutetuista tuloksista. Vakuudeksi pöydälle nosti lasipullon, jossa oli aitoa lapinkultaa pieninä hippuina. Ja kiersipä kuulijoiden joukossa esimerkkinä yksi parempikin kultanokare, jonka painoa sai itsekukin arvuutella. Muutamasta grammasta useisiin kymmeniin tuli veikkauksia.
Mielenkiintoista puuhaa. Tapio Hummelholm varoittelikin kuulijoitaan muutamaankin eri otteeseen yhdestä vaarasta tuon harrastuksen suhteen. Siinä on vaara jäädä pahemman kerran koukkuun!
Melkein koukkuun jäänyt Matti

Kovin kiinnosti väkeä ilmaisimet

Pöydällä monenlaista värkkiä, Useimmissa luki Made in Usa. Mutta tuntui osaavan niitä tehdä kaukoidän pojatkin ja turkkilaisetkin tekevät laatutuotteita.

Puustis-Martti halusi tutkituttaa polvensakin ja niinhän se laite piippasi. Jotain siellä tuntui olevan muutakin kuin luuta ja jänteitä :)

Tutkittiin parillakin eri vaakalla kunnon kultahipun painoa. Painoi se! Jääköön tarkat luvut sanomatta!

Ja esitelmäreissusta numismaatikoitten iltaan muistoksi yhdistyksen oma rahasarja ja lantti hopeaa.