Pohjois-Karjalan Numismaatikot ry.
 

 
Pohjois-Karjalan Numismaatikot ry.
 

Pohjois-Karjalan Numismaatikot ry.
Joensuu

infopk-numismaatikot.fi


Powered by Louhi
 

Vierailu Kansallisarkiston Joensuun toimipisteelle

Numismaatikoille järjestyi tutustumiskäynti Kansallisarkiston Joensuussa sijaitsevaan toimipaikkaan. Tiistaina 21 helmikuuta iltapäivällä oli meitä 14 arkistojen aarteista kiinnostunutta sovitusti paikalla, kun ylitarkastaja Minna-Liisa Mäkiranta otti meidät ystävällisesti vastaan arkiston aulassa. Aluksi Minna-Liisa esitteli Kansallisarkiston tehtäviä ja kertoi sen tarjoamista palveluksista niin tutkijoiden kuin ihan tavallisten kansalaistenkin suhteen. Myös netin moninaisista mahdollisuuksista arkistotoimen tietokantojen tutkimiseen saimme valaistusta. Luennon jälkeen pääsimme tutustumaan itse arkiston makasiineihin. Ensimmäisenä tilaan, jossa säilytettiin karttoja. Ja niitä olikin yhden kookkaan salin seinähyllyt täynnään. Esillä pöydillä oli muun muassa karttoja Joensuusta, kuten asemakaavaluonnoksia, rakennuspiirustuksia ja olipa esillä peräti Joensuun kaupungin perustamisasiakirja vuodelta 1948. Hilpeyttäkin herätti seinällä ollut isokokoinen piirustus kaupungin ensimmäisestä kauppahallista vuodelta 1903. Moni oli mieltä, että tuosta vaan piirustukset pöydälle ja rakentamaan Joensuun torille uusi samanlainen!
Huolimatta suhteellisen lyhyestä ajasta pääsimme tutustumaan vielä mm. joihinkin 1700-1800 lukujen tuomioistuinasiakirjoihin ja kirkonkirjoihin. Ilo oli seurata ja kuunnella, kun Minna-Liisa oikein innostuksella kertoi eräästäkin 1850-luvun käräjäjutusta.
Tosi mielenkiintoinen tutustuminen. Suuret Kiitokset Minna-Liisa, että pääsimme tulemaan ja tutustumaan arkistoon ja erityisesti kuulemaan sinun todella asiantuntevaa luentoasi ja mielenkiintoisia tarinoitasi esittelemistäsi kohteista.

Alla muutama kuva. Ensimmäisenä vuodelta 1903 Joensuun kauppahallin julkisivufasaadi Siltakadulle päin. Toinen kuva Joensuun kaupungin perustamisasiakirjasta 1848.