Pohjois-Karjalan Numismaatikot ry.
 

 
Pohjois-Karjalan Numismaatikot ry.
 

Pohjois-Karjalan Numismaatikot ry.
Joensuu

infopk-numismaatikot.fi


Powered by Louhi
 

Kiinalaisväärennökset, 25 penniä

Hopeisista 25 pennin kolikoista kiinalaisväärennöksiä on tavattu vuosien 1865, 1867, 1868, 1869, 1871 ja 1876 kolikoista. Nopeasti katsottuna nämä väärennökset ovat hyvin aidon näköisiä, sillä niiden pienen koon vuoksi tarkkoja paljastavia yksityiskohtia on vaikea erottaa ilman suurennuslasia tai vastaavia apuvälineitä. Väärennöksiä ei tunnista edes ns. ajan patinan puuttumisesta, sillä ne on pintakäsitelty niin, että aidoilta näyttävät tummumatkin löytyvät oikeista kohdista. Kaikesta huolimatta nämäkin väärennökset on tunnistettavissa, sillä kaikissa niissä on selkeitä eroja aitoihin kolikkoihin verrattuna.

Aidot vuosien 1865, 1867, 1868, 1869, 1871 25 pennin kolikot ovat kaikki samaa tyyppiä ja poikkeavat toisistaan ainoastaan vuosiluvun osalta. Tämän vuoksi väärentäjäkin on kaivertanut näille kolikoille ainoastaan yhden yhteisen rahaleiman, johon vuosiluku on lisätty vasta erillisenä työvaiheena. Vuosilukuja lukuunottamatta väärennökset ovat siis identtiset, jolloin tietyt tuntomerkit toistuvat samanlaisina kaikissa väärennöksissä. Yksi kaikissa kolikoissa toistuva tuntomerkki on arvopuolella kello viiden suunnassa oleva helmipari, jonka väli on täyttynyt. Toinen tuntomerkki on rahamestarin merkki "S", jota ei oikein edes tunnista kirjaimeksi. Vaikka väärennöksen tunnuspuoli onkin hyvin kuluneen oloinen, ei rahamestarin merkki vastaavan kuntoisessa aidossa kolikossa koskaan näy noin epäselvästi. Kolmas tuntomerkki on kiertynyt meisti, sillä kaikkien näiden väärennösten tunnuspuoli on arvopuoleen nähden noin 25 astetta vinossa vasemmalle. Myös vuosiluvuista löytyy eroja, kuten esim. vuosiluvun "1868" ykkönen, joka on selvästi kallellaan oikealle.

Vuoden 1876 25 pennin kolikko on edellisiin verrattuna uutta tyyppiä, niinpä sen väärennöskin on ulkoasultaan muista poikkeava. Väärentäjä on ilmeisesti varautunut käyttämään samaa rahaleimaa myös jatkossa, sillä vuosiluku on epäilemättä kaiverrettu jälkikäteen ja erottuu väärennöksessä muuta kuviointia terävämpänä. Toinen poikkeuksellisen terävänä erottuva yksityiskohta on rahamestarin merkki, jota on selvästi paranneltu jälkikäteen. Ehkä väärentäjä ei enää kelpuuttanut samanlaista epätarkkaa S-kirjainta kuin muissa 25 pennin väärennöksissä, vaan päätti kaivertaa sitä hieman paremmaksi.

 

Tietyt yleiset tuntomerkit löytyvät kaikista 25 pennin väärennöksistä, kuten myös useimmista muista Kiinassa tehdyistä hopearahaväärennöksistä. Valmistustavasta johtuen kuvioiden ääriviivat ja tietyt tarkat yksityiskohdat ovat jääneet epäselviksi. Esimerkiksi kirjaimet sanassa "PENNIÄ" ovat tietyiltä osin tavallista leveämmät ja utuisen oloiset. Joissakin kohdissa jälki muistuttaa jopa valamalla valmistettuja huonoja tinaväärennöksiä, joihin on jäänyt valuvirheitä. Tietty epätasaisuus paljastuu myös helmireunasta, sillä aidoista kolikoista poiketen helmien suuruus ja kuluneisuus vaihtelevat toisinaan hyvinkin paljon.

 

25 penniä 1865

25 penniä 1868

25 penniä 1871

25 penniä 1876

Väärennösten tuntomerkkejä

Arvopuoli

  • Helmireunus epätasainen
  • Kello viiden suunnassa olevat 2 helmeä yhdistyneet (1865-1871)
  • "PENNIÄ"-sanan kirjainten ääriviivat epätarkat

Tunnuspuoli

  • Helmireunus epätasainen (1865-1871)
  • Rahamestarin merkki hyvin epäselvä (1865-1871)
  • Rahamestarin merkki poikkeuksellisen tarkka (1876)

Juha Marienberg