Pohjois-Karjalan Numismaatikot ry.
 

 
Pohjois-Karjalan Numismaatikot ry.
 

Pohjois-Karjalan Numismaatikot ry.
Joensuu

infopk-numismaatikot.fi


Powered by Louhi
 

Kiinalaisväärennökset, 1 penni

 Väärennetyt kuparirahat erottaa tavallisimmin siitä, että kolikot ovat aivan liian vaaleita ja kiiltäviä ollakseen aitoja. Tummumat on kuitenkin mahdollista tehdä keinotekoisesti, niinpä aidoltakin vaikuttava ajan patinoima kolikko voi myöhemmin paljastua väärennökseksi. Kiinalaisväärennöksiä on toistaiseksi tavattu vain seuraavista kuudesta suomalaisesta kuparikolikosta: 1 penni 1864, 1865, 1870, 1882 ja 1884 sekä 1 markka 1949.

Aleksanteri III:n hallitsijakaudella lyödyt vuosien 1882 ja 1884 1 pennin kolikot ovat samaa tyyppiä ja poikkeavat toisistaan ainoastaan vuosiluvun osalta. Väärentäjäkin on sen huomannut ja kaivertanut näille kolikoille ainoastaan yhden yhteisen rahaleiman, johon vuosiluku on lisätty vasta erillisenä työvaiheena. Vuosilukuja lukuunottamatta väärennökset ovat siis identtiset, jolloin samat meistivirheet ja muut erikoisuudet toistuvat kummassakin väärennöksessä. Väärennöksen lyöntijälki on paikoitellen niin heikko, että tarkasti katsottaessa pienet yksityiskohdat näkyvät epätarkkoina tai katoavat kokonaan. Tämä on havaittavissa esim. helmireunuksessa, joka yleensä on erittäin selkeä aidon kolikon molemmilla puolilla. Väärennöksessä reunuksen vahvuus sen sijaan vaihtelee hyvinkin paljon ja helmet katoavat toisinaan kokonaan. Samaan tapaan myös tsaarin monogrammissa on kohtia, joissa kuviointi häipyy jäljettömiin. Koska hyvin kuluneissakin aidoissa kolikoissa kuvioiden reunat ovat tarkkapiirteiset, on väärennös on tunnistettavissa helposti juuri heikon lyöntijäljen perustella.

Yksi väärennöksen paljastava tuntomerkki on jälkikäteen kaiverrettu vuosiluku, joka erottuu aavistuksen verran selvempänä ja terävämpänä muuhun kuviointiin verrattuna. Väärentäjällä ei selvästikään ole ollut näiden vuosien kolikoita malliksi, sillä molemmista vuosiluvuista löytyy selkeitä eroja verrattaessa niitä aitojen kolikoiden vuosilukuihin. Paljain silmin eroja voi olla vaikea havaita, mutta jo tavallinen suurennuslasi on suureksi avuksi. Esimerkiksi väärennöksissä kahdeksikkojen silmät ovat selvästi pienemmät ja epäsäännöllisemmät kuin aidoissa kolikoissa. Myös vuosiluvun 1884 numero 4 on väärän tyyppinen ja muistuttaa erehdyttävästi 1940-luvun markkojen vuosiluvussa käytettyä nelosta. Vuosiluvuissa olevien pienten numeroiden lisäksi väärentäjä on yllättävästi epäonnistunut myös ison ykkösen kaivertamisessa, sillä ykkösen lipasta on tullut huomattavasti aitoa paksumpi. Vastaavanlainen virhe toistuu myös ykkösen jalkaviivassa.

1 penni 1882

1 penni 1884

Väärennösten tuntomerkkejä

Arvopuoli

Ison ykkösen lippa ja jalkaviiva huomattavan paksut
Vuosiluvun kahdeksikkojen silmät pienet
Vuosiluvun "1884" nelonen vääränlainen
Kirjainten reunat epätarkat
Helmireunus katoaa paikoittain

Tunnuspuoli

Monogrammin vasen jalkaviiva poikki alhaalta
Monogrammin oikea silmukka poikki oikeasta reunasta
Monogrammin oikeasta silmukasta viiva kohti kehystä
Kruunun alapuolelta puuttuu vaakaviiva
Järjestysnumeron III keskimmäinen palkki vajaa
Helmireunus näkyy erittäin heikosti

Juha Marienberg